Komma på en bra affärsidé

Kort förklarat är en affärsidé vad företag gör för något. Det behöver inte vara svårt att komma på en affärsidé. Men en bra affärsidé kan vara lite svårare. Här kommer därför några tips och tankar på vad du bör göra när du funderar på vilken typ av företag du vill starta.

  • 1. Ta en titt på din omgivning. Skriv ner saker du önskar fanns tillgängligt, produkter som du saknar, tjänster som du inte kan hitta. Se ifall det finns något som saknas som du skulle kunna tillverka. Det kanske behövs ett företag som hjälper andra företag med olika saker. Idéerna är många, det är bara för dig att se vad som är möjligt att lyckas med.
  • 2. Tänk efter på ifall det har funnits någonting som sedan försvunnit? Något som du vet att många personer gärna vill ska komma tillbaka.
  • 3. En affärsidé behöver faktiskt inte vara en viss tjänst eller produkt. Det kan vara andra saker, till exempel en typ av service. Varför inte skapa ett nytt liv till något alldagligt?
  • 4. Ta en titt på vilka trender som finns. Det kan bli lättare att komma på bra affärsidéer ifall du klarar av att hänga med. Tidningar, som Aftonbladet och Expressen, samt radio och TV berättar många gånger om människors beteenden, vad som förändrads när det kommer till vanor och värderingar. Kan du skapa något som fyller deras nya behov?
  • 5. Gamla hobbies kan också vara något som hjälper dig komma på nya idéer. Vad gillade du som ung? Finns det något i ditt minne som du kan återskapa?
  • 6. Lyssna på klagomål. Vad saknar folket? Finns det någonting de önskar fanns till? Som människor klagar vi gärna och det kan vara en enkel kommentar som ger dig den bästa idén.
  • 7. När du hittat en bransch du är intresserad av är det viktigt att du studerar den, allt som har med den att göra. Det kan hjälpa dig att komma på smarta affärsidéer.
  • 8. Läs även på om branscher som är besläktade med den du är intresserad av. Det kan finnas produkter och tjänster som kan fungerar med din bransch. Många nya affärsidéer är nämligen en blandning mellan två eller fler tidigare företag.
  • 9. Sista tipset som kan hjälpa dig komma på en affärsidé är att prata med folk. Prata med de som redan befinner sig inom branschen du är intresserad av, samt folk som du tror är intresserade av vad som erbjuds.