Planera starten – affärsplan och marknadsplan

Många personer som har planer på att starta eget företag blir ofta trötta av tanken att börja det hela. En affärsplan kan kännas jobbigt och meningslöst, varför ska jag skriva ner allt som redan finns i huvudet? Dock kan detta vara ett av de viktigaste stegen. Skriv ner allt du har i tanken, ta en noga titt på om din idé verkligen kommer hålla.

En affärsplan innebär helt enkelt att du ska översätta dina drömmar till ord och siffror. Den ska hjälpa dig med att ge en mer realistisk uppfattning om idén kommer fungera. Den kan även behövas till att visa din bank när/om du behöver hjälp med ekonomin.

Du bör alltså försöka skapa en bra budget i affärsplanen. Det är givetvis svårt att veta hur mycket pengar du kommer tjäna via företaget under det första året, men du bör i alla fall göra en så bra gissning som du kan. Sedan är det bara att försöka nå målet du har.

Att starta eget företag kommer kräva en hel del jobb. Men allt som anses vara värt någonting kräver ofta en hel del. Det finns flera mallar på nätet där du kan se hur affärsplaner skrivs ifall du känner dig helt osäker.

Marknadsplanen

Marknadsplanen är en annan del du måste tänka på. Om affärsplanen fokuserar på företagets mål kommer marknadsplanen fokusera på själva kunderna. Marknadsplanen kan dessutom vara lite mer strategisk och behöver inte uttryckas i form av siffror på samma sätt som affärsplanen.

Det kan kännas löjligt att skapa sådana här planer när du endast vill starta ett litet företag. Men tanken med det hela är att du kommer lättare kunna hålla reda på allting och slippa jobbiga överraskningar.