Starta företag – tips och råd för att komma igång

När du tänker på att starta ett företag finns det en hel del du måste känna till. Men det du bör börja med är hur du tänker. Innan du bestämmer dig för en affärsplan och hur du ska lyckas bör du ta en stund och samla dina tankar och känslor.

Det kommer vara svårt, kräva mycket jobb och kännas skrämmande. Räkna alltid med att det kommer börja sakta och sedan gå uppåt. Förvänta dig inte att bli framgångsrik på endast en månad utan ta tid på dig och planera noga. Enligt flera grupper i Sverige finns det en felaktig uppfattning om att du kan lyckas genom att fylla i olika blanketter. Detta stämmer dock inte!

Det är okej att vara rädd

Det allra första du bör göra är att inte stoppa undan din rädsla för att starta ett företag. Det är helt okej att känna sig osäker och smårädd. Det kan till och med vara en bra sak eftersom det visar hur allvarlig du är med att lyckas. Det bästa du kan göra är att acceptera din rädsla/oro. Allt som är spännande och utvecklande kommer till en början vara lite jobbigt. Rädslan är dessutom något som kommer hålla dig rätt skärpt. Så länge du inte låter den ta över dig. Acceptera vad du känner och allting kommer förhoppningsvis bli lättare istället för att ignorera det du känner och låta det smyga upp på dig.

Fokusera på vad du vill ha

Ett tips på hur du kan kontrollera din oro är att försöka vända på den. När du börjar ha negativa tankar försök koncentrera på det du vill ha istället. Inte vad som skrämmer dig. Fantisera om hur det kommer bli när du lyckats. Föreställ dig ditt nya hus, framtiden, vad alla personer som inte trodde på dig kommer säga när du lyckas, när de inser hur fel de hade.

Försök att titta framåt mot det du verkligen ser fram emot att göra när du lyckas. Sätt undan rädslan och fokusera på dina drömmar. Många gånger kommer detta göra det lättare för dig att våga göra det som krävs för att lyckas med att komma igång med ett eget företag.

Tänk inte negativt

Det är lätt att dina tankar springer iväg och att du börjar tveka, du kanske inte känner dig tillräckligt bra. Detta kan leda till att du dömer dig själv vilket leder till att du misslyckas. Skulle du inse att du börjar tänka negativt, stoppa tankarna.

När du vill starta ett eget företag istället för annat jobb, börja med positiva tankar. Tänk på vad du vill uppnå, vad ditt mål är, och vilket det allra första steget du måste ta är för att nå dit. När du sedan tagit ditt första steg kan du lista ut vilket det nästa är.